Att säkra säkert

Att säkra säkert

 

 

Att säkra är inte speciellt svårt, men det kräver övning och underhåll. Bromsänden på klätterrepet får aldrig släppas helt, minst en hand måste alltid hålla ett stadigt grepp om den.

 

 

Tänk på detta när du säkrar:

 

1. Repet

Se till att repet inte är tvinnat när du klättringen påbörjas. Är repet tvinnat under klättring/nedfirning riskerar det att smälta. Se också till att repet är helt och består av både kärna och mantel (Skyddande ytlager.)

 

2. Stoppknut

På repänden som ligger på marken, bromsänden, så måste du slå en stoppknut. Anledningen är att eliminera risken att repet glider ut din bromshand och repbroms. Risken att detta sker inomhus är ganska liten, medan risken utomhus är desto större. Det vi lär oss och tillämpar inomhus kommer vi också att göra utomhus. Ha därför alltid samma säkerhetsrutiner, inne som ute.

 

 

3. Dubbelåttan

Den enda knuten som behövs för inomhusklättring är dubbelåttan. Den är lätt att lära sig och lätt att se om den är rättslagen. Det är viktigt att tänka på att änden ska vara 10-20 cm när knuten är färdig och åtdragen eftersom att repet har en förmåga att krypa lite vid belastning. Dubbelåttan måste kontrolleras i kamratkontrollen.

 

 

4. Selens låsanordningar

Selarnas bärande punkt samt låsanordningar kan se olika ut, och som klättrare bör du se skillnaden mellan dem. Följ tillverkarens anvisningar när det gäller låsning och inknytning i selen.

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Mycket av materialet som är publicerat i denna blogg är kopierat från Klättercentrets hemsida respektive det kompendium som ges ut till personer som fullgjort Klättercentrets grundkurs (inlägg daterade 2011-05-02).

Klättercentret vill hänvisa till Upphovsrättslagen. Ber er därför kontakta oss på angiven adress alternativt använda citationstecken och namnge oss där Klättercentret är källan och direkt kopierad.

Tack på förhand, Klättercentret

2011-06-22 @ 09:56:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0